با توجه به گسترش کسب و کار ها در دنیای وب، اهمیت یادگیری سئو بیش از پیش حیاتی شده است. بنا به وجود مشکلات فراوان کارفرمایان کسب و کار اینترنتی در بهینه سازی وب سایت خود، مجموعه رنک 1 علاوه بر ارائه خدمات سئو، آموزش بهینه سازی سایت را از مقدماتی تا پیشرفته در اختیار شما قرار داده است.
در ابتدا اهمیت آموزش سئو و مطالبی که قرار است در این آموزش یاد بگیرید را ارائه می دهیم. سپس، قدم به قدم تمام آن چیزی را که باید در فرایند بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو آموزش ببینید را بررسی می کنیم.
آموزش عملکرد موتور جستجو گوگل
سئو چیست؟
آموزش اصول سئو
آموزش اصول سئو داخلی
آموزش سئو تکنیکال
آموزش اصول سئو خارجی
در مسیر راه اندازی کسب و کار اینترنتی خود، دو عنصر بسیار مهم را هزینه می کنید: زمان و سرمایه. در صورتی که بخواهید از صرف زمان و هزینه، نتیجه مطلوبی دریافت کنید و به کسب و کار خود در فضای وب رونق دهید، با چالش هایی مواجه خواهید شد.
این جا است که آموزش سئو سایت می تواند امنیت کسب و کار شما را به صورت قابل توجهی بالا ببرد. از عمده چالش هایی که با آموزش سئو می توانید آن ها را رفع کنید، شامل موارد زیر است:
- عدم فروش مقرون به صرفه محصولات؛
- از دست دادن رضایت کاربران؛
- عدم اخذ ترافیک مورد انتظار برای صفحات سایت؛
- عدم ایجاد برندینگ و شناخت مخاطبان کسب و کار شما؛
- عدم اخذ اعتماد گوگل و کسب رتبه های قابل قبول در نتایج سرپ؛
- عدم اخذ اعتبار کافی برای رقابت با رقبا؛
- عدم کسب نتیجه مطلوب از سرمایه گذاری؛
- و افزایش خطر ورشکستگی در کسب و کار.
در نتیجه، عدم داشتن دانش بهینه سازی سایت، علاوه بر این که اعتماد گوگل و رتبه های بالا نتایج گوگل را سخت می کند، احتمال شکست در کسب اعتماد کاربر و عدم رضایت او از دسترسی های سایت را نیز افزایش می دهد.
برای همه ی کسب و کار هایی که در فضای وب فعالیت می کنند، یادگیری سئو الزامی می باشد. شاید فکر کنید شمایی که برای انجام بهینه سازی سایت، از خدمات شرکت های فعال در این زمینه استفاده می کنید، نیازی به آموزش سئو ندارید! اما فراموش نکنید، خدمات سئو علاوه بر پر هزینه بودن، نیازمند آگاهی و همکاری کارفرما در زمینه بهینه سازی سایت می باشد.
در نتیجه در صورتی که اطلاعات کافی در زمینه سئو نداشته باشید، فرایند رشد و بهینه سازی سایت با چالش های بیشتری مواجه خواهد شد. به همین دلیل آموزش سئو در گروه های زیر می تواند امکان موفقیت شما را بالا ببرید:
- سایت های فروشگاهی
جهت بهینه سازی صفحات محصولات و دسته بندی های لازم برای دسترسی بهتر کاربر، جهت برندینگ مناسب، اعتماد کاربر و افزایش فروش محصولات.
- سایت های خدماتی
بهینه سازی خدمات و پوشش آنچه مخاطبان برای استفاد از خدمات و اعتماد به کسب و کار شما نیاز دارند. آموزش سئو می تواند تعامل مخاطبان با خدمات شما و برندینگ کسب و کار شما را ارتقاء دهد.
- سایت های خبری
با آموزش سئو، نرخ ارائه اخبار و نحوه ارتقاء اعتبار سایت را برای موتور های جستجو و مخاطبان افزایش خواهید داد. یادگیری اصول سئو در نحوه نگارش متن اخبار نیز از موارد الزامی برای کارفرما در بهینه سازی سایت می باشد.
- سایت های مجله ایی
آموزش سئو به کارفرما کمک میکند تا اصول صحیح تحقیق کلمات کلیدی را جهت افزایش ترافیک سایت فرا گیرد.
در این آموزش، اصول بهینه سازی سایت را از مقدماتی و مبتدی، تا آموزش حرفه ایی سئو تدوین کرده ایم. با توجه به پویایی سئو و نیاز به آموزش و یادگیری دائمی دارد، در اینجا سعی داریم علاوه بر آموزش سئو برای افرادی که می خواهند از صفر شروع کنند، به ارتقای تخصص همکاران عزیز در زمینه سئو نیز کمک کنیم.
با مطالعه این آموزش، باید بتوانید با چینش استراتژی محتوایی، استراتژی لینک سازی و بهینه سازی فنی سایت با توجه به بودجه مورد نیاز، مسیر رشد سایت و کسب و کار خود را پیش بینی کنید. سطح این آموزش برای افراد زیر مناسب می باشد:
- افرادی که هیچ اطلاعاتی در زمینه سئو ندارند:
با تعریف سئو، اصطلاحات سئو و بررسی تمام مراحل بهینه سازی سایت از سطح مقدماتی، شما را برای کسب تجربه در فرایند ارتقای سایت آماده خواهیم کرد.
- افرادی که با سئو آشنا هستند، اما تجربه کار در پروژه واقعی را نداشته اند:
با بررسی گام به گام مراحل بهینه سازی سایت در بخش سئو داخلی، تکنیکال سئو و سئو خارجی و همچنین بررسی مثال هایی از تجربه کارشناسان رنک 1، شما را در کسب تجربه موفق از انجام پروژه سئو یاری می کنیم.
- افرادی که تخصص کافی در فرایند سئو سایت دارند:
این آموزش برای کارشناسان عزیز سئو نیز می تواند پیامد های مثبت زیادی داشته باشد. بررسی، آموزش و اشتراک تجربه در استفاده حرفه ایی از ابزار های سئو و تحلیل داده ها و همچنین به روز رسانی آموزش با تغییرات الگوریتم ها، می تواند به تخصص شما در سئو سایت بیافزاید.
آموزش نحوه عملکرد موتور های جستجو و الگوریتم ها
موتور جستجوی گوگل تا سال 2021، 130 تریلیون صفحه و 2.24 بیلیون وب سایت را ایندکس کرده است. موتور جستجو و الگوریتم های بسیار پیشرفته آن، همه ی وب سایت ها را کاوش و بهترین نتایج را برای هر عبارت جستجو شده رتبه بندی می کنند. برای یادگیری بهتر سئو و تاثیر بیشتر این آموزش، نکاتی در رابطه با عملکرد این موتور قدرتمند در اختیار شما قرار می دهیم.
یک سئو کار باید چه چیز هایی از موتور جستجو بداند؟
- خزنده های گوگل (Google Crawlers) تمام وب سایت ها و صفحات وب را خزش و ایندکس می کنند.
- الگوریتم های گوگل، تمام موضوعات را در زمینه های مختلف دسته بندی می کنند.
- الگوریتم های رتبه بندی، برای هر جستجو، نتایج را با توجه به فاکتور های سئو، رتبه بندی می کنند. تمام این کار را برای 3.5 بیلیون سرچ (queries) در روز و 63 هزار سرچ در ثانیه انجام می دهند!
- صفحات مهم را بررسی کنید و از عدم وجود تگ های (no index) مطمئن شوید. همچنین وجود تگ های (canonical) و استفاده صحیح از آنها باعث می شود صفحات شما به درستی توسط بات های گوگل خزش شوند.
- فایل Robots.txt را مشاهده کنید و از دسترسی ربات های گوگل به سایت و صفحات آن، مطمئن شوید.
فرایند سرچ کلمه کلیدی تا نمایش نتایج در سرپ گوگل
الگوریتم های هوشمند
به زبان ساده، گوگل نحوه عملکرد و واکنش کاربر را برای نتایجی که در اختیار او قرار داده است، تحلیل می کند. و در سرچ های بعدی سعی می کند نتیجه بهتری را در اختیار کاربر قرار دهد. اینجا است که شما به عنوان یک سئو کار، باید رضایت کار را نیز در لیست کار هایی که انجام می دهید، قرار دهید.
مهم ترین الگوریتم هایی که در آموزش سئو باید بشناسید
Hummingbird
Panda
Penguin
Pigeon
RankBrain
Freshness
چگونه نتایج جستجو بهتر می شوند؟
Search intent
الگوریتم های گوگل با توجه به عبارت جستجو شده، مناسب ترین نتایج را به کاربر نمایش می دهندCTR و Bounce Rate
الگوریتم های گوگل، نرخ کلیک و نرخ پرش کاربران را از رفتار آن ها تشخیص داده و نتایج مفید را در رتبه های بالاتر قرار می دهندQuality of content
الگوریتم های گوگل، برای هر کلمه کلیدی، محتوایی که به لحاظ مفهوم، اندازه و کیفیت مناسب است را ترجیح می دهندBacklinks
الگوریتم های گوگل، تعداد و کیفیت بک لینک های خارجی سایت را بررسی و نتایج برتر را رتبه بندی می کنندگوگل برای هر عبارتی که جستجو می شود، با توجه به چند عامل اصلی، صفحات را رتبه بندی می کند:
Search intent
الگوریتم های گوگل، قصد کاربر از سرچ و نتیجه ایی که باید به کاربر نمایش دهد را پیدا می کنند. مثلا برای کلمه کلیدی خرید گوشی، قطعا یک صفحه دسته بندی محصولات با انواع گوشی و قیمت آنها را به کاربر نمایش می دهد. یک سئو کار باید قصد کاربر از سرچ هر کلمه کلیدی را پیدا کند و یک صفحه مناسب را برای آن ایجاد کند.
CTR و Bounce Rate
نرخ کلیک و نرخ پرش از موارد اصلی رتبه بندی و حفظ جایگاه فعلی در نتایج گوگل می باشند. الگوریتم های گوگل زمان ماندگاری کاربر در سایت شما را برای سنجش مناسب بودن سایت برای کاربر بررسی می کنند. در صورتی که بتوانید ماندگاری و تعامل کاربر را در سایت افزایش دهید، در رتبه های بالاتری نمایش داده خواهید شد.
Quality of content
الگوریتم های پاندا میتواند کیفیت محتوا و میزان بهینه بودن هر صفحه برای کاربر را تشخیص دهد. تایتل، عنوان ها، استفاده از تصاویر و پادکست ها و همچنین کافی بودن اندازه محتوا و مفهوم آن برای بیان یک موضوع، از موارد اصلی کیفیت محتوا است.
Backlinks
الگوریتم های گوگل تعداد و کیفیت لینک های خارجی که به وب سایت شا اشاره دارند را بررسی می کند. قطعا در صورتی که لینک های خارجی شما به صورت اورگانیک و به تعداد کافی ایجاد شده باشند، سایت شما در نتایج جستجو رتبه بالاتری خواهد داشت.
سئو چیست؟
چطور شد که به اینجا رسیدید؟ حتماً در جستجوی آموزش بهینه سازی سایت (SEO) یا چیزی نزدیک به آن بوده اید. این مثال می تواند تعریف سئو را برای شما شفاف سازد. یعنی ما یک سایت یا یک صفحه از وب سایت را از طریق فرایندی بهینه سازی می کنیم، تا برای یک کلمه ی خاصی که در گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری سرچ می شود، بتوانیم رتبه قابل قبول بگیریم.
سئو (SEO) مخفف و کوتاه شده عبارت search engine optimization است که به معنی بهینه سازی برای موتور های جستجو می باشد. تمام اعمال و بهینه سازی های یک متخصص سئو در سه دسته سئو داخلی، سئو تکنیکال و سئو خارجی قرار می گیرد. البته هر یک از این سه مورد یک عالمی دارد که برای مسلط شدن آنها، علاوه بر مطالعات لازم، باید تجربه کافی نیز در این حوزه کسب نماید.
On page SEO
سئو داخلی شامل تمام پارامتر ها و بهینه سازی ها در قلمرو سایت شما می باشد؛ از بهینه سازی تایتل، محتوا و تصاویر گرفته تا لینک سازی داخلی.Off page SEO
تمام اقداماتی که در فرایند لینک سازی خارجی به ما کمک می کنند، شامل سئو خارجی هستند مانند؛ تبلیغات، لینک سازی، ریپورتاژ و ...technical SEO
هر آنچه در بهینه سازی سرعت و صحت ایندکس صفحات برای بات های گوگل کمک می کند، شامل سئو تکنیکال می باشد.در نتیجه در پاسخ به سوال سئو چیست به زبان ساده، باید گفت یک فرایند بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو است تا بهتر محتوای ما را درک کرده و آن را در کلمات کلیدی هدف، رتبه بندی کنند. این کار در سه لاین اصلی سئو داخلی، خارجی و تکنیکال انجام می شود. با توجه به تنوع وسعت سایت ها، رقابت کلمات کلیدی و دغدغه های فنی در هر یک از آن ها، قیمت سئو و انجام فرایند بهینه سازی با هزینه های سئو خارجی، بسیار متفاوت خواهد بود.
سئو داخلی (on page SEO) چیست؟
سئو داخلی، بهینه سازی مهمترین پارامترهای محتوا و تبدیل آن به زبان قابل درک موتور جستجو یعنی html است و از دو طریق در سئو سایت شما تاثیر گذار است.
1- به موتور جستجو در شناخت موضوع محتوا و درک آن کمک می کند تا بتواند آن را فهمیده و رتبه بندی کند.
2- به دلیل نمایش برخی پارامترهای صفحه از قبیل تایتل و دیسکریپشن در سرپ گوگل، در تشویق کاربر برای کلیک و افزایش ترافیک سایت نقش مستقیم دارد.
به زبان ساده سئو صفحه یا سئو داخلی به موتور جستجو کمک می کند که عناصر محتوا از قبیل متن و عکس را درک کند و سپس از طریق رفتار کاربر در سایت کیفیت آن را ارزیابی کرده و در رتبه بندی اعمال می کند.
سئو خارجی چیست؟
سئو خارجی به تکنیک هایی اشاره دارد که شما در جایی غیر از وب سایت خود انجام می دهید تا رتبه بهتری در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERPs) کسب کنید؛ مانند ساخت بک لینک و استراتژی های بازاریابی محتوا مانند پست مهمان.
بهبود سئو خارجی در سطح پایه شامل بهبود نحوه درک انسان و موتورهای جست و جو از کیفیت کلی وبسایت شما است تا پیدا کردن آن آسانتر شود!
گوگل و سایر موتورهای جستجو از سیگنال های سئو خارجی برای تعیین کیفیت آن سایت استفاده می کنند. گرفتن رفرنس از منابع قابل اعتماد می تواند به بهبود رتبه آن در SERP کمک کند. شما باید روی دریافت بک لینک از سایت های معتبر و شهرت در رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک تمرکز کنید تا وقتی شخصی در اینترنت جستجو می کند، محتوای شما را به راحتی پیدا کند!
نتیجه این کار افزایش ورودی و ترافیک ارگانیک سایت شما است.
سئو تکنیکال چیست؟
سئو تکنیکال یا سئو فنی، بخشی از خدمات بهینه سازی در کد نویسی و سرور سایت شما است که علاوه بر تعیین اجازه دسترسی موتور جستجو به محتوای سایت، در خزش وب سایت، ایندکس کردن آن توسط موتور جستجو کمک می کند.همچنین در صورتی که وب سایت شما شرایطی از قبیل ایمنی، سازگاری با موبایل، سرعت خوب، بدون محتوای تکراری و چندین عامل دیگر را داشته باشد، در نهایت باعث بهبود رتبه سایت شما می شود.
در حالیکه سئو داخلی بر روی بهینه سازی بخش هایی از وب سایت شما که تحت کنترل شما هستند و سئو خارجی بیرون از سایت شما بر افزایش اعتبار و اعتماد دامنه شما تمرکز دارند، سئو تکنیکال در پشت صحنه و قبل از این دو بخش قابلیت خزش و ایندکسینگ سایت برای رتبه گرفتن در گوگل فراهم میکند.
در نتیجه در پاسخ به سوال “سئو چیست” به زبان ساده، باید گفت یک فرایند بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو است تا بهتر محتوای ما را درک کرده و آن را در کلمات کلیدی هدف، رتبه بندی کنند. این کار در سه لاین اصلی سئو داخلی، خارجی و تکنیکال انجام می شود. با توجه به تنوع وسعت سایت ها، رقابت کلمات کلیدی و دغدغه های فنی در هر یک از آن ها، قیمت سئو و انجام فرایند بهینه سازی با هزینه های سئو خارجی، بسیار متفاوت خواهد بود.
البته در مسیر بهبود سایت شما تنها نیستید. چنانچه در انجام پروژه های سئو یا بهبود کسب و کار آنلاین خود برای موتور های جستشجو، به هر چالش و مشکلی برخورد کردید، می توانید از خدمات مشاوره سئو رنک یک استفاده کنید.
اصول سئو؛ قدمی مهم در آموزش سئو
هفت اصل اساسی سئو که در فرایند آموزش سئو باید به صورت کامل فراگیرید و قطعا به شما در ایجاد یک کمپین سئوی موفق کمک می کند را در ادامه معرفی می کنیم:
تحقیق کلمات کلیدی
تجربه کاربری
تگ عنوان
توضیحات متا
کیفیت محتوا
لینک سازی داخلی
متن جایگزین تصاویر
تحقیق کلمات کلیدی (Keyword research)
تحقیق و ادغام کلمات کلیدی دو جزء حیاتی سئو و اولین گام در شروع کسب و کار آنلاین و بهینه سازی سایت هستند. هنگامی که کاربران کلمه یا عبارتی را جستجو می کنند، از کلمات کلیدی برای یافتن اطلاعات مرتبط در مورد موضوعی که جستجو می کنند، استفاده می کنند. این کلمات دقیقا همان سرنخ هایی است که می تواند مخاطبان شما را به شما برساند.
با تحقیق اصولی کلمات کلیدی، علاوه بر پیدا کردن کلمات مناسب برای صفحات اصلی خود، می توانید از پتانسیل رتبه گیری در کلمات و عبارت های مرتبط در قسمت بلاگ سایت خود نیز استفاده کنید.
هنگامی که کلمات کلیدی خود را انتخاب کردید، آنها را در سایت خود ادغام خواهید کرد. ادغام یا استفاده از کلمات کلیدی بخش مهمی از سئو است. اگر می خواهید در نتایج جستجوی مرتبط برای کلمات کلیدی خاص رتبه بندی کنید، باید آنها را در محتوای سایت خود به صورت اصولی ادغام کنید.
هنگامی که کلمات کلیدی را ادغام می کنید، از آنها به طور طبیعی در صفحات خود استفاده کنید. اگر بیش از حد از کلمات کلیدی در صفحه خود استفاده کنید، منجر به پر شدن کلمات کلیدی یا keyword stuffing می شود. گوگل پر کردن کلمات کلیدی را به عنوان یک سیگنال منفی می بیند، بنابراین اگر صفحه خود را با کلمات کلیدی بیش از حد پر کنید، نتیجه مثبت در افزایش رتبه نمی گیرید هیچ، برعکس! رتبه شما بدتر خواهد شد.
تجربه کاربری (user experience)
تجربه کاربری نقش اساسی در سئو دارد. هر زمان که شخصی از وب سایت شما بازدید می کند، باید سعی کنید که تجربه مثبتی از تعامل با محتوای سایت شما در ذهن او باقی بماند.
گوگل هنگام رتبه بندی سایت شما، تجربه کاربری را مخصوصا در رقابت های شدید در نظر می گیرد. الگوریتم گوگل از مدت زمان ماندگاری کاربر و سرعت رسیدن او به آنچه می خواهد، میزان رضایت او را میسنجد.
برخی دیگر از پارامتر هایی که در تجربه مثبت کاربران تاثیر مستقیم دارند، شامل موارد زیر است:
- بهبود سرعت صفحه؛
- نوار دسترسی منو و فوتر ساده؛
- و افزودن تصاویر مرتبط و مناسب.
بهینه سازی تگ های عنوان (title)
برچسبهای عنوان یکی از اجزای بسیار مهم در سئو سایت هستند. وقتی کاربران از طریق گوگل جستجو می کنند، برچسب عنوان شما را در نتایج جستجو می بینند و در واقع، این اولین چیزی است که مخاطبان شما از صفحات سایت شما میبینند! این مورد و مورد دوم مبنی بر اینکه الگوریتم های گوگل نیز از عنوان صفحات برای فهم موضوع صفحه سایت نیز استفاده می کنند؛ تایتل را به یکی از مهمترین اصول سئو، بدل کرده است.
نکته ایی که در رابطه با تگ عنوان وجود دارد؛ جذابیت، یونیک بودن و مرتبط بودن آن با محتوای صفحه سایت است که با رعایت این سه نکته می توانید چندین رتبه به ارتقای سایت خود کمک کنید.
بهینه سازی توضیحات متا (meta description)
یکی از اصول اولیه سئو، در کنار بهینه سازی تگ عنوان، بهینه سازی توضیحات متا است. شاید توضیحات متا به اندازه ی عنوان اهمیت نداشته باشد، اما در صورت نوشتن اصولی آن می توانید تاثیر عنوان را در ارتقای رتبه سایت چند برابر کنید.
توضیحات متا شما یکی دیگر از اجزای مهم لیست سئوی شما است که مخاطبان شما قبل از کلیک بر روی وب سایت، آن را کنار تایتل میبینند و قطعا متن آن می توانید جلب توجه کند. این بخش کوچک از متن به شما این امکان را می دهد که به مخاطبان خود یک پیش نمایش سریع از صفحه خود ارائه دهید و خیال آنها را از رسیدن به جواب سوال، خدمت و یا محصولات مورد نظرشان راحت می کنید.
کیفیت و ارزشمندی محتوا (content quality)
بازاریابی محتوا یکی از اجزای مهم کمپین سئوی شما است و در نهایت این محتوای با ارزش و مناسب کاربر است که رضایت او را جلب می کند؛ محتوای مورد نیاز هر صفحه می تواند محصول، تصویر، ویدئو، پی دی اف و هر مدل محتوایی باشد که کاربر به دنبال آن است.
جذابیت و نحوه شروع این محتوا با سرنخ های مناسب، میزان ماندگاری کاربر در سایت را رقم میزند و سیگنال های مهمی را به الگوریتم های گوگل گوشزد می کند. همانطور که گفتیم محتوا فقط یک باکس متن نیست و شما در آموزش های سئو باید انواع محتوا را بشناسید و با توجه به قصد کاربر از سرچ، محتوای مناسب را به او نمایش دهید. مهم ترین انواع محتوا که با آن ها سروکار خواهید داشت شامل موارد زیر است:
- وبلاگ و مقالات؛
- فیلم و پادکست؛
- اینفوگرافیک؛
- کتاب های الکترونیکی و pdf؛
- و انواع راهنماها.
تگ Alt تصاویر یا متن جایگزین آنها را فراموش نکنید!
تگ های Alt جزئیات ارزشمندی را برای مخاطبان شما و الگوریتم های گوگل فراهم می کنند. اسم تصاویر و متن جایگزین آن می تواند به ارتباط بیشتر محتوا، کلمه کلیدی و تصاویر کمک کند و البته که فرصت مناسبی است که صفحه مورد نظر را در کلمات کلیدی مورد نظر پربارتر و مسیر ارتقای رتبه سایت را هموار تر کند.
لینک سازی داخلی (Internal linking)
پیوند داخلی یکی از اصول بسیار مهم در سئو است که علاوه بر چینش ساختار سایت و پیوند صفحات مرتبط سایت، می تواند زمان ماندگاری، درگیری و فعالیت کاربران را در سایت افزایش داده و دیگر محتواهای مهم را به آنها معرفی کند.
واقعا اگر قصد یادگیری و حرفه ایی شدن در بهینه سازی سایت را دارید، این مورد را در لیست پارامتر هایی قرار دهید که باید کاملا به آن مسلط شوید. در صورتی لینک سازی داخلی بجا و اصولی باشد و صفحات مرتبط را با کلمات کلیدی آنها معرفی کند، سیگنالی بسیار مهم مبنی بر پوشش محتوایی شما در زمینه خاص را به الگوریتم های گوگل می دهد و به اصطلاح گوگل به تخصص کافی شما در زمینه کاری مورد نظر، اعتماد میکند.
در نتیجه سئو یکی از چوب های جادویی است که با هزینه کم، میتواند نتایج فوق العاده ای برای کسب و کار شما رقم بزند. البته انجام اصولی آن، بهینه سازی های منظم و مداوم، لینک سازی های داخلی و خارجی و مهم تر از همه داشتن صبر و عدم انجام واکنش های هیجانی، می تواند به موفقیت پروژه کمک کند.